Kotły warzelniane: jeden z podstawowych sprzętów używanych w gastronomii

Kotły warzelniane: jeden z podstawowych sprzętów używanych w gastronomii

Praca kucharzy może być dzisiaj o wiele lżejsza niż jeszcze 20-30 lat temu. To zasługa coraz większej liczby specjalistycznych sprzętów, które przygotowanie potraw trwa krócej. Kotły warzelne należą dzisiaj niemal do obowiązkowego wyposażenia profesjonalnej kuchni. Co to kocioł warzelny? Z pewnością nurtuje to wiele osób. Postaramy się w naszym artykule odpowiedzieć na pytanie co to kocioł warzelny.

Do czego służą te kotły?

Kotły warzelne na wyposażeniu profesjonalnych kuchni znajdują się od bardzo dawna. Oczywiście współczesne kotły warzelne przeszły pewne metamorfozy, dodano do nich dodatkowe funkcje, zmieniły się również materiały do ich produkcji. Dzisiaj można kupić kocioł warzelny tylko ze stali nierdzewnej. Zastosowanie kotła warzelnianego pozwala w krótszym czasie ugotować zupę lub potrawę jednogarnkową. Do tego zastosowanie kotła warzelnianego chroni gotowaną potrawę przed przypaleniem się. Zastosowanie kotła warzelnianego jest bardzo szerokie; kocioł warzelny przydaje się w restauracji, szpitalu, szkole, w wojsku. Minimalna pojemność kotła to 30 litrów, ale są też i 300-litrowe.

Jakie są rodzaje kotłów?

Można je podzielić biorąc za kryterium ich źródło zasilania. W sklepach ze sprzętem gastronomicznym można kupić kocioł warzelny parowy, elektryczny lub gazowy. Kocioł gazowy jest stosunkowo drogi, ale jego eksploatacja jest stosunkowo tania. Bardzo często wybierane są dzisiaj kotły warzelne parowe.

Więcej informacji o tym co to kocioł warzelny można znaleźć w naszym poprzednim artykule.