Kotły warzelne: obowiązkowe wyposażenie lokalu gastronomicznego

Kotły warzelne: obowiązkowe wyposażenie lokalu gastronomicznego

Od bardzo wielu lat pracownicy kuchni w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych mają do swojej dyspozycji szereg urządzeń i sprzętów, które ułatwiają pracę skracając tym samym czas przygotowania potraw. Wśród podstawowych sprzętów muszą znaleźć się kotły warzelne.

Jakie jest ich przeznaczenie?

Kotły warzelne są alternatywą dla tradycyjnych garnków. W gastronomii są używane od bardzo dawna. Wykorzystywane są nie tylko w restauracjach, ale także w innych zakładach zbiorowego żywienia. Służą przede wszystkim do gotowania płynnych potraw, głównie zup. Ale można w nich również podgrzać wcześniej ugotowaną potrawę o płynnej konsystencji. Kotły warzelne to naczynia uniwersalne, często spotkać je można również w zakładach wędliniarskich.

Jakie kotły można kupić?

Pojemność kotłów warzelnych jest bardzo różna, na pewno są to naczynia, w których można ugotować zupę dla kilkudziesięciu osób. W sprzedaży są kotły warzelne o pojemności 30 litrów; są to jedne z najmniejszych kotłów, są bowiem i takie mieszczące 300 litrów. Bardzo duża pojemność kotłów, wysoka temperatura sprawiają, że do ich wykonania producenci podchodzą z najwyższą starannością. Dostępne w sprzedaży kotły warzelne wykonane są z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Kotły warzelne mają podwójne ścianki, dzięki temu przygotowywane w nich dnia jednogarnkowe nie przypalają się, ciepło równomiernie się w nich rozkłada. Osoby, które zamierzają kupić do swojej restauracji profesjonalne kotły warzelne do wyboru mają gazowe, parowe i elektryczne.