Jak wykorzystywane są kotły warzelne?

Jak wykorzystywane są kotły warzelne?

Na zapleczu wielu nie tylko restauracyjnych kuchni stoi imponujący swoimi rozmiarami kocioł warzelny. Wzbudza on bardzo duże zainteresowanie osób, które po raz pierwszy mają okazję zobaczyć restaurację „od kuchni”. Bardzo często pada wtedy pytanie: co to kocioł warzelny? W naszym krótkim artykule postaramy się udzielić odpowiedzi na pytanie co to kocioł warzelny.

Zastosowanie kotłów warzelnych

Kocioł warzelny to podstawowy sprzęt używany we wszystkich miejscach, w których jednocześnie przygotowane są posiłki dla bardzo wielu osób. Zastosowanie kotła warzelnianego ułatwia i usprawnia pracę w każdej profesjonalnej kuchni. Zastosowanie kotła warzelnianego sprawia, że zupa jest gotowa znacznie wcześniej – kocioł warzelny służy głównie do gotowania potraw, które mają płynną konsystencję. Zastosowanie kotła warzelnianego do przygotowania takich dań zapobiega ich przypaleniu; kotły warzelne to sprzęty o podwójnych ściankach.

Materiały i pojemności kotłów

Kotły warzelne mają bardzo różną pojemność; do nabycia są kotły o pojemności od 30 do 300 litrów. Są produkowane ze stali nierdzewnej, w efekcie są bardzo trwałe. Mogą mieć bardzo różne źródła zasilania; do niedawna dostępne były głównie kotły warzelniane elektryczne i gazowe, teraz można zakupić również kocioł warzelny parowy. Te ostanie stają się coraz bardziej popularne w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych.

Osoby, które szukają bardziej szczegółowej odpowiedzi na pytanie co to kocioł warzelny, zapraszamy do lektury także naszego innego artykuły o tej tematyce.